Pretraga
Statistika
Posjeta danas:15
Online korisnika:2
Ukupno posjeta:99431
Footer

Prijava korisnika
Korisnik:
Lozinka:


Svjetski dan voda

Autor: JKP Vodograd, Pregledano: 539, Objavljeno 22.03.2017., Kategorija Obavijesti

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka.

Ove godine obilježava se pod motom OTPADNA VODA.

Svi smo zagađivači kada je riječ o otpadnoj vodi, pri svakoj uporabi vode proizvedemo otpadnu vodu koja otječe u kanalizacijski sustav.

Voda koja prolazi kroz nas i naše domove je na putovanju kroz svoj vodeni ciklus, a reduciranjem i ponovnom uporabom, koliko je to moguće, doprinosimo zaštiti našeg najdragocjenijeg resursa.

Izvori,rijeke i jezera se zagađuju tečnim otpadnim vodama koje se u njih ispuštaju uglavnom bez ikakvog prečišćavanja, stoga je potreba za obradom otpadne vode rastuća iz godine u godinu, a poražavajuća je činjenica da je otpadna voda sve zagađenija i da 80% otpadnih voda koje su neobrađene završe u prirodi .

Jedan dio svjetske populacije ima vrlo dobro uspostavljen sustav pročišćavanja odnosno tretman otpadnih voda i bitno je istaknuti da je primjerice Južna Korea lider u sektoru upravljanja vodama.

Moramo biti svjesni da odgovarajuće prikupljanje otpadnih voda i tretman te sigurna uporaba i odlaganje, vode do značajnih dobrobiti za naš okoliš u kojem živimo, a ponajviše za zdravlje.

Navedene dobrobiti nemaju  tržišnu cijenu,te nisu tradicionalno razmatrane u financijskoj analizi projekata obrade otpadnih voda iz toga proizlazi da se podcjenjuje ukupna dobit , a trebali bi se zapitati koliko ćemo i na koji način „plaćati“ neadekvatan tretman otpadnih voda u budućnosti.